Geeft het aandacht en het groeit. Wat een dag was het 14-9-2016

. ’s Morgens om 8.30 uur langs Broekrijk was het al 23 graden. Het was erg rustig in het winkelcentrum Afspraak met de vluchtelingen leek niet aangekomen. We lazen het verse Langedijker Nieuwsblad dat bij Rodi was opgehaald. En ja wel de Colofon en een stukje over Repair Café en computeronderhoud van Richard. Na enkele telefoontjes en mailtjes kwam de journalist van het NHD op bezoek met een terugblik op het eerste half jaar. En hoe schattig daar kwam een ‘stoet van dwergen’  van de ‘Van Arkel’  school op bezoek nadat ze met  hun begeleidsters een ijsje hadden gegeten. Achter in de winkel waren de kussens al neergelegd en streken zij neer voor enkele verhaaltjes, die steeds interactiever werden voorgelezen. Enthousiaste reacties. Helaas konden we  geen foto maken, maar de rij kinderen verlieten met hun handjes aan een lang lint de winkel.  Vrolijk zeiden ze ons gedag. U heeft het plaatje nu toch wel?bikkels

En daar was onze Surinaamse gast in prachtige kleding. Zij bracht vele verassingen mee. Want  zeg nu zelf hoeveel mensen hebben een eigen woordenboek geschreven. En zij in het Sranantongo, de Surinaamse taal. Als je dan als taalkundige studenten begeleidt maar ook mensen de beginselen van het Nederlands bijbrengt.  Daarnaast ook kinderen leert omgaan met muziekbellen (de belletjes zijn genummerd ipv de namen van de toonladder), leert dansen en zingen En kinderen leren spelen met bikkels, kaatsballen, elastieken. We moeten nog bekijken wat zij gaat doen in de Sociale Winkel. Mogelijkheden genoeg.

%e6%8b%bc%e5%9b%beVelen van u kennen onze gastvrouw Rosi. Zij werkt als gastvrouw, maar wil ook graag werken. Daarom doet zij haar best om Nederlands te leren spreken. Wat zij beter kan is mensen op weg helpen met de Chinese taal. Binnenkort kunt u ook bij ons terecht om te leren omgaan met een naaimachine of voor vragen over naaiklussen. Nisi zal dit op zich nemen.

 

Het Repair Café krijgt er met Jos Jonker een zusje bij met het Energie Café. Jos weet veel van allerlei mogelijkheden om in je huis zuiniger om te gaan met energie. Zij gaat hier binnenkort om de week mee beginnen. Met de mannen van het Repair Café is het gezellig en er wordt gefilosofeerd over een energie coöperatie. (Overigens een fenomeen dat relatie heeft met de Broekerveiling) Een manier van samenwerking om samen energie te produceren op eigen dak of een plek waar je er veel kwijt kunt. Een winkelcentrum?

We krijgen ook veel mensen langs die druk zijn met een goed doel. Voor de zieken en minder bedeelden. Nu ook rond een inzameling van doppen. Met het inzamelen wordt het milieu gespaard en geld verdiend voor bv KiKa. En hier willen we ook iets mee gaan doen nu we een project eigenaar hebben gevonden.

Dan het telefoontje dat er maar liefst 4  harmonie orkesten van eigen Langedijker bodem samen op de dag van de Shopping Night zich willen laten horen. Met een aangepast repertoire op een plaats en op momenten die passen in het programma van het winkelcentrum.